Kevesebb kalória más cukorral

Rengeteget hallunk arról, hogy a finomított cukor mennyire károsan hat a szervezetünkre. Ennek legfőbb oka, hogy szervezetünk nincs felkészülve ilyen nagy dózisú szénhidrát befogadására, hiszen a természetben előforduló növények cukortartalma sokkal alacsonyabb, mint a fehér-cukoré (Pl. A cukorrépa cukortartalma 18%, a finomított cukoré 95%). Szervezetünk ezt a nagy dózist nem képes az ilyen nagy töménységű cukrot teljesen megemészteni, így a felesleges cukor megerjed, alkohol képződik belőle és ugyanúgy is viselkedik, mint az alkohol.

stevia-kaloria

Tehát a cukorfogyasztás nemcsak az elhízásért felelős, hanem számos betegség kialakulásáért is. Megoldást jelenthet a cukor mellőzése, viszont az édes ízről természetesen nem akarunk lemondani, így hasznos lenne valamilyen kielégítő megoldás után nézni. Vannak is lehetőségeink!

A xilit

A nyírfacukor vagy más néven xilit egy olyan édesítőszer, mely teljesen természetes és kalóriában 40%-kal kevesebbet tartalmaz a finomított cukornál. Emellett sokkal kevesebbet is elég belőle használni, mivel íze sokkal intenzívebb, mint a fehércukoré. Miért ajánlott a fogyasztása? A xilit glikémiás indexe nagyon alacsony, mindössze 7, így nagyon minimális glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell termelnie, aminek köszönhetően szervezetünk is kevesebb energiát raktároz el. Másrészt az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek felszívódása hosszantartó, így amellett, hogy nem emeli meg a vércukorszintet (cukorbetegek is fogyaszthatják), erősíti a jóllakottság érzését is, aminek köszönhetően ritkábban leszünk éhesek.

A stevia

A steviát már több évszázada felfedezték a dél-amerikai indiánok, akik édesítésre használták a növény leveleit. E levelek akár harmincszor édesebbek, mint a finomított cukor, a növényből kivont stevioside pedig akár háromszázszor is intenzívebb ízt bocsájt ki magából. A növény nullkalóriás, így a fogyókúrázók számára nagyszerű segítség lehet. Ugyanakkor csökkenti az édes ételek utáni vágyat is, aminek következtében kevesebb kalóriát fog igényelni a szervezetünk.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!